Dieren

Mogen wij ons voorstellen, wij zijn de bewoners van dierenweide ‘t Spiker

Wij zijn een zeer gemêleerd gezelschap dieren dat samenleeft in deze weide, met natuurlijk een mooi en voor ons een fijn nachthok. Hier kunnen we heerlijk schuilen voor de regen en ’s nachts lekker slapen.

Wij stellen ons graag aan u voor:

U hebt mij natuurlijk als eerste zien lopen met mijn mooie gewei. Elk jaar krijg ik een nieuw gewei en ieder jaar wordt mijn gewei weer groter. Aan mijn gewei kunt u zien hoe oud ik ben. Dit kunt u zien aan de vertakkingen op de stam. Natuurlijk loop ik niet alleen, ik heb gezelschap van een paar mooie hinden. Zijn wij niet een prachtig stel samen? En in de maand juni/juli verassen we u weer met jonge hertenkalfjes.

U hebt ons vast ook gezien, de koppel verschillende soorten geiten. Als grootste geiten mogen wij ons als eerste aan u voorstellen. Wij zijn de grote geiten met die mooie lange oren. Wij willen graag geknuffeld worden en zijn dan ook erg aanhankelijk. Ze noemen ons Nubische geiten.

Ik ben een andere grote geit en behoor tot de orde van Nederlandse Landgeiten. De kleuren variëren van licht tot donker. Als raszuiver Nederlands geit kan ik natuurlijk niet ontbreken in een Nederlandse dierenweide.

Wij als Nubische en Nederlandse landgeit, vinden ons erg stoer omdat wij groot en imponerend zijn.

Natuurlijk ziet u ons ook in de weide lopen. Ze noemen ons dwerggeiten omdat wij de kleinste viervoeters zijn in dierenweide ‘t Spiker. Maar wij zijn erg actief en wij staan als eerste bij het gaas van de voederplaatsen. We springen ook overal bovenop en als wij nog lam zijn zie je ons slapen in de zon of springen in de weide.
De dotjes wol mogen jullie ook niet vergeten. Onze voorouders komen oorspronkelijk van het eiland Ouissant voor de kust van Bretagne. Daarom noemen ze ons Ouissant schapen. Wij leven heel sober en zijn met heel weinig tevreden.

Naast de viervoeters verblijven er ook dieren met veren in de dierenweide. Wij noemen ons samen hoenderachtigen of pluimvee als totaal groep dieren met veren.

Als eerste ziet u mij zo trots als een pauw in de weide lopen met mijn mooie grote staart. Die zet ik vaak uit om indruk te maken op de vrouwtjes pauwen. Ik doe dit vooral in het voorjaar en zomer. Iedere herfst laat ik mijn oude versleten staartveren los en vallen ze uit. Dan ben ik lang niet zo imponerend meer en voel ik mij niet zo goed. Daarom groeien er in de herfst en winter weer nieuwe staartveren zodat ik in het voorjaar weer zo trots als een pauw kan zijn.

En hebt u mij al zien lopen met mijn grote rood/blauwe kop die ze kalkoen noemen. Als haan moet ik wel de baas blijven over de kalkoen vrouwtjes. Wij hebben mooie donkere veren en leggen grote gespikkelde eieren met een gewicht van tussen 75 en 90 gram. Wij komen oorspronkelijk uit Noord- en Midden Amerika.

Wij zijn de sloomste in de weide. Dat is niet omdat wij zo lui zijn maar zo zijn we als Brahma hoen. Wij zijn groot en hebben ook veren aan de poten. Wij behoren tot de groep reuzenrassen en zijn afkomstig uit Azië. Als hen wegen we wel 3-4 kilo en ik als haan weeg ik wel 4-5 kilo. Wij leggen ook niet zoveel eieren, maar eten wel veel.

Wij als parelhoenders vinden de Brahma’s maar slome dieren. Wij zijn veel actiever en mooi grijs gespikkeld van kleur. Wij rennen als een koppeltje van voor naar achter in de weide. En als ons iets niet aanstaat, maken we dat heel duidelijk door opvallend te kwetteren. Wij zijn de waakhonden van de dierenweide. Weet u dat ze ons ook wel “Poelepetaten of stipkippen” noemen? In Afrika, waar we oorspronkelijk vandaan komen leven we frank en vrij in de wildernis.

Als Lakenvelder kunt je ons herkennen als de witte kippen met een zwarte kraag en staart. Wij lopen vaak de gehele weide door op zoek naar wormpjes en pieren. Daardoor leggen we ook de gehele zomer eieren met een mooie donkere dooier. Wij als Lakenvelders zijn het productiefst uit de groep pluimvee. De mensen die ons zo goed verzorgen mogen onze eieren met smaak opeten.

Wij leggen graag eieren voor onze verzorgers want zij zorgen heel goed voor ons. Iedere dag zorgen ze er weer voor dat we schoon water en voer krijgen en dat ons nachtverblijf schoon blijft.

Alle dieren van de dierenweide ’t Spiker zijn maar wat blij dat ze zo goed verzorgd worden door de vrijwilligers en willen dan ook graag in deze weide blijven.