Het voeren van de dieren

Om de dieren gezond te houden is naast een goed uitgebalanceerd dieet, dagelijkse controle en verzorging, diergeneeskundige zorg noodzakelijk.
In het voorjaar moeten de dieren, als het gras zeer eiwitrijk is, ook de beschikking hebben over hooi.
In de zomermaanden hebben de dieren genoeg aan gras als dit voldoende aanwezig is.
Tijdens de wintermaanden moeten de dieren beschikking hebben over voldoende en kwalitatief goed hooi. Daarnaast moet er dan krachtvoer in de vorm van brokken worden bijgevoerd.
Om een goede mineralenbalans te verkrijgen hebben de dieren het gehele jaar de beschikking over een liksteen. Ieder dier heeft een individuele behoefte aan mineralen en zouten. De belangrijkste reden om dit verslag over de voeding van onze herkauwers te schrijven is dat de herkauwers in onze weide periodiek veel te veel brood krijgen van de bezoekers.
Dit gebeurt allemaal te goeder trouw, omdat u allemaal blij bent dat de dierenweide voor ons behouden is gebleven.

Teveel brood hoort in het menu van herkauwers niet thuis!
Graag willen wij u het één en ander uitleggen over de ingewikkelde spijsvertering van herkauwers zodat u begrijpt waarom het geven van brood aan herkauwers nadelig is voor de gezondheid van de dieren.

De spijsvertering van herkauwers.
Herkauwers, zoals runderen, geiten, schapen en herten, bezitten een “samengestelde maag”, in tegenstelling tot andere dieren zoals bijvoorbeeld paarden, varkens, honden en katten, die een enkelvoudige maag hebben.DIGITAL CAMERA
Een samengestelde maag is een maag die bestaat uit 4 gescheiden compartimenten (pens, netmaag, boekmaag en lebmaag) die elk een ander onderdeel van de vertering verzorgen. De spijsvertering verloopt bij herkauwers dan ook wezenlijk anders dan bij dieren met een enkelvoudige maag. Herkauwers zijn in staat (en hebben dat ook nodig) om grote hoeveelheden van zeer vezelig voer te verteren, zoals gras en hooi. Terwijl de meeste dieren zuren en enzymen in hun maag gebruiken voor de spijsvertering, maken herkauwers gebruik van een zeer uniek fermentatieproces dat het voer in nuttige voedingsstoffen opsplitst.
Dit 2-4 dagen durende proces vindt plaats in de pens onder invloed van een mix van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Deze complexe spijsvertering vraagt om een specifieke voeding, namelijk vezelig voer ( gras, hooi, kuilvoer) om de kwetsbare balans tussen micro-organismen in de pens niet te verstoren.

Drie redenen waarom brood slecht is voor de gezondheid van herkauwers.

  • Brood verstoort de kwetsbare balans tussen de micro-organismen in de pens. De      dieren kunnen hier erg ziek van worden door gasophoping in de pens ( helaas hebben we dit eind december meegemaakt bij onze 3 Nubische geiten waarbij inroepen van de dierenarts nodig was) en ze kunnen er zelfs aan dood gaan.
  • De dieren zijn sneller verzadigd en eten daardoor minder hooi en ander kwalitatief goed voer.
  • Brood is voor herkauwers een echte “dikmaker” ( een dikmaker zonder enige      voedingswaarde voor de herkauwers). Ook te dik zijn beïnvloedt de  gezondheid van de dieren nadelig (gewrichts- en vruchtbaarheidsproblemen en moeilijkheden met de bevalling).

Wat u wel kunt voeren zonder nadelige gevolgen voor de dieren.

Groenvoer!!

In het bijzonder:

  • worteltjes, eventueel met loof.wortel
  • groene onbespoten groentes (geen sla, uien,aardappelschillen en keukenafval)
  • stukjes appel (geen hele appel, deze wordt heel ingeslikt en kan voor verstikking      zorgen.
  • lang gras, dus geen gazon gras.
  • kool- en bloemkool blad.Wij hopen u hiermee een inzicht  gegeven te hebben in de complexe materie van de voeding. We hebben zeker niet te intentie om u te belemmeren om een bezoek te brengen aan de dierenweide. Dit schrijven is bedoeld om de gezondheid van de dieren te bevorderen en om u een inzicht te geven hoe we dit samen het beste kunnen doen.
    We weten zeker dat de dieren u blijven verwelkomen als u een bezoekje aan de dierenweide brengt..Bron: nieuwsbrief Stichting Veldweide